dimarts, 11 de novembre del 2008

L'empelt III de M.Angels Anglada ( resum )

Catalunya, primera meitat del segle XXI

L'Ernst, filòleg holandès, va venir a Catalunya perquè sabia que el català havia desaparegut. La situació a Catalunya era molt precària.El savi investigador durant el seu viatge fruïa del paisatge i de la natura perquè la gent dels pobles, malgrat la pobresa, continuaven treballant i conservant la productivitat dels camps.
Quan l'Ernst va arribar al seu objectiu, la comarca de Terra Alta, va ser segrestat per un grup de resistents que el van portar a una vella masia.El professor es va sorprendre de que parlaven català.
Després d'excusar-se pel brusc atac que havia sofert , li van explicar que els habitants de Catalunya havien estat víctimes de la represió del govern despòtic i gran quantitat de material cultural i lingüístic havia estat malmès.
Com que s'havien assabentat de la seva passió per la llengua catalana,li van dir que el necessitaven per reconstruïr-ho tot.Els que en aquells moments ajudaven a refer la llengua, eren els especialistes estrangers escampats per tot el país.Llavors l'Ernst va comprendre les desaparicions ,mai aclarides, dels seus companys lingüistes.Un dels objectius dels resistents era refer la llengua catalana i augmentar-ne el nombre de parlants.
L'Ernst va anar coneixent tot el treball que portaven a terme aquella gent. Al pricipi es va comprometre a treballar amb ells una temporada llarga, però el temps va anar passant, va refer la vida junt amb l'Alícia i al final van entreveure una llum d'esperança en el pròxim neixement del seu fill i el canvi que s'albirava al govern central degut a la gran quantitat de pressions.